Svenska

 

Varför medlem hos SKK och Rasklubb 

Vi är medlemmar i både Svenska Kennel Klubben (SKK) och rasklubben Tibetanska Terrier Sällskapet (TTS). Vi tycker det är viktigt med SKK-ansluten uppfödning. Fördelarna med en rasren och registrerad hund är många. Redan som valp vet du mer vad du kan förvänta dig i kopplet när hunden är vuxen. En blandras kan se ut som en ras men helt ha en annans beteende och behov. Du har inte heller samma kontroll eller krav vad gäller hälsostatus hos avelsdjuren. 

Eftersom SKK-anslutna uppfödare registrerar alla valpar hos klubben så finns det information om varje individs släkt generationer tillbaka. Vilket gör att man kan backa och se vilken hälsostatus som finns i linjerna. Med hjälp av detta kan man då också kontrollera så man avlar på en så frisk kombination som möjligt.

Man måste både som medlem och uppfödare följa de regler SKK har för bl.a. tävling och uppfödning. Vid försäljning MÅSTE SKK:S köpavtal användas. Det står klart och tydligt vad dessa innebär. Det finns tre olika varianter, köpavtal, köpeavtal med bibehållen avelsrätt samt fodervärdsavtal. Du vet vad som gäller och säljaren har klara riktlinjer att följa.

Alla valpar ska veterinärbeskitigas före leverans, intyget får inte vara äldre än 7 dagar.

Om något upptäckas på besiktningen, individen har något fel eller något man skall ha uppsikt på, en avvikelse från rasstandarden i form av skönhetsfel, viktig annan information om hunden m.m, så SKA uppfödaren informera om detta. Både muntligt men även genom en särskild bilaga från SKK som fylls i, gås igenom och signeras av båda parter. Här ska stå vad man informerar om samt vad det kan innebära för hunden i framtiden. Detta intyg är till för att både se till att köparen får all tillgänglig information om hunden vid försäljningstillfället samt som avtal att båda sidor är medvetna om saken och att information har getts.Det kan t. ex. handla om mindre skönhetsfel eller något man behöver tänka på om hunden i fråga ska ska gå i avel.

Rasklubben TTS har också riktlinjer för oss uppfödare att följa. Då vår ras inte har några större hälsoproblem finns det inte heller något hälsoprogram hos SKK. D.v.s SKK kräver inte HD-röntgen eller ögonlysning av föräldradjuren. TTS vill behålla rasen frisk och ställer därför hårdare krav på avelshundarna. De ska enligt dem vara HD-röntgade och ögonlysta innan de används i avel. 

Vad innebär registrering av hund?

Hos SKK registreras BÅDE kenneln, hunden, ägaren, tävlingresultat, titlar OCH hälsostatus på de tester som finns som krav på olika raser innan de går i avel.

Förutom detta finns det både som hundägare och uppfödare, regler och riktlinjer att följa hos JORDBRUKSVERKET och LÄNSSTYRELSEN. Det är LAG på att ALLA hundar i Sverige registreras hos jordbruksverket, alltså även blandraser. Här registreras ENBART ägarskap av hunden, alltså inget om hundens släktlinjer, hälsostatus, tävlingsresultat eller titlar. Du kan ibland på annonser läsa att valpar av blandraser är registrerade. Detta låter jättebra men är ett försäljningstrick. Registrerad valp innebär att man registrerar hos SKK, att valpen har föräldrar av samma ras samt stamtavla. Det finns ingen anledning för uppfödaren att registrera en valp hos Jordbruksverket. Detta är något man själv gör som ägare av hunden.  Blandrasuppfödare gör det dock ibland för att det ska låta bra att valpen är "registrerad". Vilket då naturligtvis kan missförstås att tro att det är hos SKK de menar. 

Inte minst, oavsett hur högt pris du betalar för en blandras så ÄR det en blandras. På Blocket ligger idag, oförståligt nog, många blandraser ute till fantasipriser långt över vad en SKK-registrerad valp kostar.


Det är upp till var och en att välja om de vill köpa en renrasig SKK-registrerad valp eller en oregistrerad ren- eller blandras. Jag vill emellertid att det ska finnas en medvetenhet om vad skillnaden innebär.